Komáromi Lapok - indult 1849. július 11-én

"Ne csak istenben bízzunk, mint bízánk, / Emberségünkből álljon fel hazánk." - ez az idézet volt a mottója az 1849. július 11-én indult Komáromi Lapok című napilapnak.

Szinnyei József jegyezte fel naplójába 1849. július 11-én:

"A Komáromi Lapok első száma Friebeisz István szerkesztése alatt ma jelent meg negyedrétű kis félíven; felváltá a Komáromi Értesítőt, mely júl. 4-én szűnt meg."

A Komáromi lapok a szabadságharc második helyi napilapja, a Komáromi Értesítő néhány nappal korábban a 73. lapszámmal szűnt meg. A lap vasárnapot kivéve minden este 5 órakor jelent meg.

Az új szerkesztő, Friebeisz István (1822–1890) korábban országgyűlési tudósítóként dolgozott, naplószerkesztő, a Regélő és a Honderű munkatársa volt. 1848 őszén honvéd hadnagy lett, azoknak a hadtörténeti jegyzőknek egyike, akiket a Honvédelmi Bizottmány 1849 márciusában a különböző seregrészekhez tervezett elküldeni.

A Komáromi Lapok eleinte 600 példányban jelent meg, előfordult azonban, hogy meg kellett duplázni egy-egy számot. A lapot jellemezték a lelkesítő vezércikkek, illetve sok-sok olyan tartalom, amelyet más, sokszor régebbi lapokból, főleg az Életképekből vett át a szerkesztő. Sok esetben színes, kitalált hírek is színesítették a lapszámokat. Érdekesség, hogy ez a lap jelentette meg az augusztus 8-i lapszámban Egressy Béni „Fut a német” című versét is (Egressy Béni honvéd főhadnagy volt a várban, a kápolnai csatában szerzett sérülése miatt került Komáromba, az ő feladat volt a katonazenekar megszervezése. Az 1849 nyarán szerzett Klapka-indulója ma is többször felhangzik Komárom főterén.)

A Komáromi Lapok utolsó száma szeptember 289-én jelent meg.

Később, 1871-ben ugyanezzel a címmel címmel indult új lap Komáromban.

Kapcsolódó