Egy ritka technikai műemléket állítottak helyre

Pat és Virt között, a magyar határ közelében lévő gőzszivattyútelepet 1897-ben építették. Építésének fő oka az volt, hogy gyakori árvizek voltak a térségben.

Ez az értékes technikai műemlék egy kazánházból, egy gépházból, egy víztartályból, egy 35 méter magas kéményből és zárószelepekből áll. Az épület korabeli műszaki berendezéseknek és a szivattyútelep történetét bemutató kiállításnak ad otthont.

Mire használták a gőzszivattyútelepet?

Jóval azelőtt, hogy a régiót az Oszmán Birodalom elfoglalta volna, a Zsitva folyó kanyarulataival, holtágaival és mocsaraival természetes akadályt - határt - képezett a Duna-síkság keleti részén. Ez megakadályozta, hogy az oszmán seregek tovább nyomuljanak nyugat felé.

A törökök kiűzése után ezt az elnéptelenedett területet elkezdték betelepíteni. Ahhoz, hogy új legelőket, mezőgazdasági területeket, településeket és utakat kapjanak, biztosítani kellett a belső vizek lecsapolását. Több évszázad alatt az emberi beavatkozás átformálta a tájat, aminek eredményeként a Zsitva folyó folyását új csatornába terelték. Ez az eredeti folyásától mintegy 20 km-re északnyugatra halad, és a Nyitra folyóba torkollik.

Tudta, hogy....?

A Zsitva folyó Dunába torkollásánál írták alá 1606-ban az első békeszerződést I. Ahmed szultán és I. Rudolf Habsburg király között.

A földek mezőgazdasági hasznosítása érdekében a területen vízelvezető csatornarendszert kezdtek építeni. A vízelvezető csatornák a Zsitva folyó eredeti medrét követik, ami biztosította a belvíz gravitációs (önelvezető) elvezetését a Duna felé, amennyire a Duna szintje engedte.

A vízelvezető rendszer további fejlesztése a 18. század közepétől zsilipek építésében mutatkozott meg. Azonban még ez a megoldás sem volt elegendő. A műszaki fejlődésnek köszönhetően és a külföldi tapasztalatok alapján az árterek lecsapolására gőzszivattyúállomások építését tartották a legjobb megoldásnak.

Projekt előkészítése

1874-ben Érsekújvárban megalakult a megye belvizeinek elvezetésére szolgáló társulat. Az egyesület hidrológiai megfigyelések és időjárási feljegyzések alapján előzetes tervet készített a Vág folyó bal oldali árterületének lecsapolására. 1896-ban megkezdődött három gőzszivattyútelep építése Lándor, Martos és Pat településeken. A pati szivattyútelep építése több bonyodalom ellenére 1897 decemberében fejeződött be, és a következő évben az állomást állandó üzembe helyezték.

Kivitelezés

A szivattyútelepen két mérnök, két olajozó, két fűtő és négy szénszállító munkás dolgozott. A szivattyúk meghajtásához szükséges gőzt két egyforma cornwalli kazán biztosította, két beépített vízmelegítővel. Ezek jó minőségű dorogi (Magyarország), majd ostravai (Csehország) szenet égettek.

A gőzszivattyútelep évente 7-8 hónapig működött, egészen 1974-ig, nagyobb üzemzavarok nélkül. A kazántest anyagának természetes elöregedése miatt a teljesítmény csökkent, és az üzemeltetés biztonsága veszélybe került. Az állomást ezért 1975-ben leállították, és a belső vízszivattyúzási funkciót egy újabb, belső égésű motorokkal felszerelt állomás látta el. A jelenlegi, a Duna mellett található elektromos szivattyútelep 1985 óta üzemel.

Érdekesség

Egy kazán 1 órás működéséhez körülbelül 150 kg szenet használtak fel. Egy szivattyú másodpercenként 1,5 m³ vizet szállított. A füstgázok egy 35 m magas téglakéményen keresztül távoztak.

Technikai műemlék helyreállítása

2019-ben a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola egykori diákjai az 50. érettségi találkozón újból összegyűltek. Az emlékek összekapcsolódtak a hivatásos gépészmérnökök lelkesedésével, és megszületett az ötlet, hogy restaurálják ezt az egyedülálló műszaki emlékművet.

Bár az állomás fizikai munkálatai a járvány miatt lelassultak, egy önkéntesekből álló csoport kihasználta az időt, hogy összegyűjtse a korabeli dokumentumokat és összegyűjtse a szükséges szakértelmet az állomás műszaki berendezéseinek rekonstrukciójához.

2021-ben az ipari iskola egykori diákjaiból, a SES Tlmače munkatársaiból és patinás polgárokból álló önkéntesek csoportja megkezdte a munkát. Összesen több mint 4000 órát dolgoztak. Először a több mint 40 éve elhanyagolt belső tér megtisztításával, később pedig a rekonstrukcióval, újrafestéssel, a gépek hiányzó részeinek elkészítésével és az eredeti belső tér egyes részeinek kiegészítésével folytak a munkálatok. A munkálatok 2023 tavaszára, a gőzszivattyútelep üzembe helyezésének 125. évfordulójára fejeződtek be.

A gőzszivattyútelep turisztikailag vonzó helyen található. A közelben pihenhet a pati wellness termálvizében, élvezheti a Duna körüli természetet az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárúton, vagy visszarepülhet a római légiók idejébe, és meglátogathatja az izsai római régészeti lelőhelyet és az UNESCO világörökségi listáján szereplő katonai tábort.

A gőzszivattyútelep felújított belső tere 2023. 05. 20. és 2023.10.15. között minden szombaton 10:00 és 16:00 óra között látogatható.

Szervezett csoportok látogatásához legalább 48 órával előre be kell jelentkezni.

További információért és csoportos foglalásért kérjük, hívja a +421 907 757 324 vagy +421 905 274 008 telefonszámot.

Forrás: https://krizomkrajom.sk/blog/vzacna-technicka-pami...